Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗΣ ΨΥΧΗΣ

ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗΣ ΨΥΧΗΣ


Μέσα μας υπάρχει πλούτος πολύ μεγαλύτερος από οποιαδήποτε πλούτη μπορούμε να συσσωρεύσουμε πάνω στη γη. Έχουμε μέσα μας  μια πηγή γνώσης από όπου απορρέουν όλες οι άλλες γνώσεις.  Μέσα μας, μας περιμένει για να μας αγκαλιάσει, μια αγάπη πολύ πιο μεγάλη και που μας πληροί πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αγάπη που μπορεί να γνωρίσουμε στον εξωτερικό κόσμο. Μέσα στο βάθος του είναι μας υπάρχει μια δύναμη και ένα σθένος που μπορεί να μας κάνει ικανούς να ξεπεράσουμε οποιονδήποτε φόβο. Πέρα από κάθε διαχωρισμό, σαν άτομα, υπάρχει μια συνδετικότητα και μια ενότητα όλης της ζωής. Μας περιμένουν μέσα μας μακαριότητα και χαρά, που μας δίνουν τόση πληρότητα, που δε χρειαζόμαστε κανένα μεθυστικό ποτό για να μας κάνει ευτυχισμένους. Όλα αυτά τα δώρα βρίσκονται μέσα μας, μέσα στην ενδυναμωμένη ψυχή.
Η ψυχή είναι μια πηγή απεριόριστης σοφίας, αγάπης και δύναμης, όμως εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα για τους θησαυρούς της όταν της επιτρέψουμε να την εξουσιάσει ο νους, οι αισθήσεις και το φυσικό σώμα. Όταν ο νους και το σώμα ασκούν δύναμη πάνω στην ψυχή, η ψυχή ξεχνάει τον εαυτό της. Αλλά η ενδυναμωμένη ψυχή είναι η αληθινή μας φύση και είναι καιρός να αποκαταστήσουμε την ψυχή έτσι ώστε τα δώρα της να πλουτίσουν τη ζωή μας.



Υπάρχουν δύο τρόποι για να δούμε τον εαυτό μας όσο αφορά την ψυχή. Ο πρώτος είναι να δούμε τον εαυτό μας πρωταρχικά σαν ένα σώμα και ένα νου. Όταν βλέπουμε τον εαυτό μας με αυτό τον τρόπο, λέμε ότι είμαστε ένας νους και ένα σώμα που  «έχουν μια ψυχή». Ο δεύτερος τρόπος είναι να δούμε τον εαυτό μας πρωταρχικά σαν ψυχή. Όταν αλλάξουμε  οπτική γωνία και ταυτιστούμε με την ψυχή, λέμε ότι είμαστε μια ψυχή που «έχει ή φορά ένα νου και ένα σώμα». Το να προσδιορίσουμε πως βλέπουμε τον εαυτό μας είναι ένας από τους στόχους του βιβλίου «Διαλογισμός για την Ενδυνάμωση της Ψυχής σας». Αν νομίζουμε ότι είμαστε μόνο νους και σώμα, τότε πρέπει να κάνουμε το ταξίδι για να βρούμε την ψυχή. Αν συνειδητοποιούμε ότι είμαστε ψυχή που της έχει δοθεί ένας νους και ένα σώμα για να μπορεί να κινηθεί και να συνδιαλλαγεί μέσα στο φυσικό κόσμο, τότε ο στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε την ψυχή. Ενδυναμώνοντας την ψυχή ανακτούμε το φυσικό της έλεγχο πάνω στο νου και τις αισθήσεις.


Ο σκοπός του βιβλίου «Διαλογισμός για την Ενδυνάμωση της Ψυχής σας» είναι να μας βοηθήσει να ξαναγνωρίσουμε τις ιδιότητες της ψυχής και να μας δώσει τον τρόπο ενδυνάμωσης της. Η δύναμη της ψυχής έχει ξεχαστεί. Ο νους, οι αισθήσεις, το σώμα και οι έλξεις του φυσικού κόσμου έχουν βάλει την ψυχή σε μια κατάσταση λήθης, από την οποία πρέπει να την αφυπνίσουμε. Όταν ενδυναμώσουμε την ψυχή μας, η σοφία της, η αθανασία, η αγάπη, η αφοβία, η συνδετικότητα και η μακαριότητα της προσθέτουν μια νέα διάσταση στη ζωή μας.
Πολλοί άνθρωποι ζουν και πεθαίνουν χωρίς ποτέ να συνειδητοποιήσουν την πλήρη δύναμη και δυνητικότητα της ψυχής τους. Κάποια στιγμή στη ζωή τους μπορεί να αναρωτηθούν για την ψυχή, για το Θεό και για το σκοπό της ύπαρξής τους. Αυτή η έρευνα για την έννοια και το σκοπό της ζωής-η πνευματική αναζήτηση-είναι κάτι που οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν ο καθένας με το δικό του τρόπο. Μερικοί ψάχνουν να βρουν απαντήσεις μέσα στις γραφές, ενώ άλλοι ψάχνουν στους τόπους προσκυνήματος. Μερικοί ερευνούν πέρα από τη δική τους θρησκεία για να βρουν τις απαντήσεις που δίνονται μέσα σε άλλες πίστεις. Οποιαδήποτε μέθοδο κι αν υιοθετήσει κάποιος, η κατεύθυνση που ακολουθεί για να βρει τις απαντήσεις στα ερωτήματα πάνω στη ζωή είναι γνωστή σαν πνευματικό μονοπάτι. Είναι το πνευματικό μονοπάτι που οδηγεί στην πραγμάτωση του εσωτερικού εαυτού, της ψυχής.



Πολλοί άνθρωποι περνούν μέσα από τη ζωή χωρίς ποτέ να συνειδητοποιήσουν ποιοι είναι και χωρίς ποτέ να είναι σίγουροι για το σκοπό ύπαρξής τους. Σε στιγμές βασάνων ή αντιμετωπίζοντας θάνατο, μπορεί να τους γεννηθούν αυτά τα ερωτήματα, αλλά δεν προχωρούν για να βρουν τις απαντήσεις ή μπορεί να εγκαταλείψουν την αναζήτηση όταν οι άσχημοι καιροί περάσουν. Αλλά εκείνοι που έχουν μια διακαή επιθυμία να βρουν τις απαντήσεις για το μυστήριο της ζωής μπορούν να τις βρουν.
Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι μέσα στον κόσμο που έχουν βρει την πνευματική πληρότητα και μπορούν να μας οδηγήσουν. Αν κοιτάξουμε μέσα στην ιστορία, βλέπουμε ότι σε κάθε γενιά υπήρξαν άνθρωποι που είχαν πραγματοποιήσει το Θεό. Ένα μέρος από τη σοφία τους και από τις εμπειρίες τους έχει καταγραφεί στην ιστορία και, σε μερικές περιπτώσεις, δημιουργήθηκε μια θρησκεία από τα διδάγματά τους. Άλλες ψυχές που έφτασαν στην πραγμάτωση, ήρθαν και έφυγαν, αλλά δεν άφησαν πίσω τους καμία καταγραφή, γιατί δεν ίδρυσαν μία θρησκεία, ούτε άφησαν πίσω τους γραφές. Για κάποιους γνωρίζουμε μέσα από τις αναφορές άλλων ανθρώπων που έγραψαν για αυτούς. Ένα πράγμα είναι σαφές: Αυτές οι ψυχές που έχουν φτάσει στην πραγμάτωση έχουν την ικανότητα να μας διδάξουν πώς να πραγματοποιήσουμε τον εαυτό μας. Αν βρούμε ένα τέτοιο ον, μπορούμε να μάθουμε πως και εμείς επίσης μπορούμε να ανακαλύψουμε την ψυχή μας και τις ιδιότητές της. Η αληθινή γνώση έρχεται με το να δούμε και να έχουμε εμπειρία εμείς οι ίδιοι. Μπορεί να διαβάζουμε αυτά που γράφουν οι άλλοι ή να ακούμε τι λένε οι άλλοι, αλλά δε μπορούμε να είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι αν δεν έχουμε εμείς οι ίδιοι την εμπειρία.



Αυτό το βιβλίο αναφέρεται και στις δυο απόψεις της πνευματικής γνώσης που μπορεί να μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε την ψυχή μας: Τη θεωρητική γνώση και την προσωπική ή έμπρακτη γνώση. Η θεωρητική πλευρά αποτελείται από αυτό που έχουν πει για την ψυχή άλλοι άνθρωποι που έφτασαν στην πραγμάτωση, (όπως ποιες είναι μερικές από τις ιδιότητες της – σοφία, αθανασία, αφοβία, συνδετικότητα και μακαριότητα). Η προσωπική  ή η έμπρακτη πλευρά αποτελείται από μια τεχνική  που έμαθα από ένα ον που είχε φτάσει στην πλήρη πραγμάτωση. Επιθυμώ να μοιραστώ αυτή την τεχνική για να βοηθήσω και άλλους να πραγματοποιήσουν την ψυχή τους αυτοί οι ίδιοι.
Στη θεωρητική πλευρά, μια συγκριτική μελέτη των θρησκειών, αποκαλύπτει μια βασική συμφωνία μεταξύ τους: Ότι δεν είμαστε απλώς και μόνο ένα φυσικό σώμα, αλλά είμαστε επίσης και η ψυχή ή το πνεύμα που είναι μέσα στο σώμα. Είναι η ψυχή που μας δίνει ζωή. Όταν η ψυχή είναι μέσα στο σώμα, είμαστε ζωντανοί  στο φυσικό επίπεδο. Όταν η ψυχή εγκαταλείπει το σώμα την ώρα του θανάτου, το σώμα παύει να υπάρχει. Το σώμα μπορεί να χαθεί, αλλά η ψυχή που το κατοικεί είναι αθάνατη. Η ψυχή συνεχίζει να υπάρχει μετά το φυσικό μας θάνατο.



Είμαστε ενήμεροι του φυσικού μας σώματος γιατί μπορούμε να το κοιτάξουμε, να το νιώσουμε και να ακούσουμε τους ήχους που έρχονται από αυτό. Αλλά που βρίσκεται και τι είναι η ψυχή; Πως μπορούμε να τη γνωρίσουμε; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της και οι ιδιότητες της; Αυτό το βιβλίο μας δίνει ένα τρόπο για να πραγματοποιήσουμε δυο εργασίες: Το να κατανοήσουμε θεωρητικά τον αληθινό μας εαυτό σαν ψυχή και να εξασκήσουμε στην πράξη την τεχνική για την πραγμάτωση της ψυχής μας και η ενδυνάμωση της να οδηγεί τη ζωή μας.

Θα έπρεπε από την αρχή, να καθορίσουμε με μια ορισμένη ορολογία για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει σύγχυση στο πως χρησιμοποιούνται οι λέξεις μέσα στο βιβλίο.  Ο όρος «ψυχή»  καθορίζεται σαν η αληθινή μας ουσία, ή η πνευματική πλευρά – το τμήμα του εαυτού μας που ζει πέρα από το θάνατο του φυσικού σώματος. Η ψυχή υπάρχει, είτε έχει σώμα, είτε νου. Όταν  έρχεται σαυτό τον κόσμο, της δίνεται ένα σώμα και ένας νους. Σαν άνθρωποι είμαστε λοιπόν «ενσωματωμένες ψυχές» ή ψυχές με ένα σώμα και ένα νου. Οι όροι «εμείς» και «εμάς» αναφέρονται σε μας σαν ανθρώπινα όντα ή ενσωματωμένες ψυχές. Η διαδικασία για να βρούμε την ψυχή αναφέρεται ως «κρούοντας σε» ή «ανακαλύπτοντας την ψυχή μας μέσα μας». Όταν τελικά ανακαλύψουμε την ψυχή μας και πιστοποιήσουμε ότι είναι η αληθινή μας φύση, τότε η ψυχή αναφέρεται ως η «ενδυναμωμένη ψυχή», δηλαδή μια ψυχή, που έχει αναγνωρίσει τον εαυτό της και είναι ενήμερη, ότι είναι η ουσία του ποιοι πραγματικά είμαστε, ότι είναι η καθοδηγήτρια δύναμη του σώματος και του νου.



Μερικοί από μας περνάμε τη ζωή μας ψάχνοντας για γνώση μέσα στον εξωτερικό κόσμο. Δεν γνωρίζουμε ότι η πηγή όλων των απαντήσεων μας, η παγκόσμια σοφία, βρίσκεται μέσα μας. Αυτή η παγκόσμια σοφία είναι ένα άλλο όνομα για την κατάσταση που είμαστε πανσυνειδητοί. Μερικοί από μας μπορεί να βρίσκουν ότι μερικές φορές η ζωή μας απειλείται από φόβο και ανησυχία, απελπισία και κατάθλιψη, όμως έχουμε μια πηγή αφοβίας μέσα μας που μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την εσωτερική αναταραχή. Φοβόμαστε το θάνατο και το χαμό των αγαπημένων μας, αλλά δε συνειδητοποιούμε ότι είμαστε αθάνατοι. Λαχταράμε για αγάπη και ψάχνουμε να τη βρούμε σε πολλούς τόπους, αλλά υπάρχει απεριόριστη αγάπη μέσα μας που περιμένει να μας αγκαλιάσει. Νιώθουμε μόνοι και αποκομμένοι από τον κόσμο, αλλά υπάρχει ένας τόπος ενότητας και συνδετικότητας μέσα μας που, όταν μπούμε σαυτόν, μπορούμε να κάνουμε καλύτερες τις σχέσεις μας με τους άλλους, με τη φύση και με όλη τη ζωή.


Η αληθινή χαρά δεν είναι τόσο ασύλληπτη όσο νομίζουμε. Μπορούμε να βρούμε διαρκή ευτυχία αν μόνο ψάξουμε στο σωστό τόπο. Μέσα μας  βρίσκεται η απεριόριστη δύναμη και ενέργεια της ενδυναμωμένης ψυχής. Οι πλούσιες ιδιότητες της περιλαμβάνουν σοφία, αφοβία, αθανασία, αγάπη χωρίς όρους, συνδετικότητα και μακαριότητα. Αν κρούσουμε στην ψυχή και στις δυνάμεις της αυτό μπορεί να εμπλουτίσει και να μεταμορφώσει τη ζωή μας.

Παραμένουμε ανίδεοι γιαυτά τα εσωτερικά δώρα εξαιτίας των μπλοκαρισμάτων που μας εμποδίζουν να κρούσουμε σαυτά. Πως μπορούμε να βγάλουμε αυτά τα μπλοκαρίσματα; Ποια διαδικασία χρειάζεται να κάνουμε για να ανακαλύψουμε όλα αυτά που ψάχνουμε να βρούμε;



Υπάρχουν απλές τεχνικές για να φτάσουμε στα πλούτη της ψυχής μας. Δε χρειάζεται να ψάξουμε στις τέσσερεις γωνίες γωνιές της γης. Δε χρειάζεται να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό διάστημα. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να ασκηθούν μέσα στην άνεση του σπιτιού μας.

Μιας και μάθουμε να κρούουμε στις εσωτερικές μας πηγές, μπορούμε να έχουμε την εμπειρία μιας βαθειάς μεταμόρφωσης που μπορεί να πλουτίσει όλους τους τομείς της ζωής μας – τις προσωπικές σχέσεις, τη φυσική, νοητική και συναισθηματική υγεία, την επαγγελματική δραστηριότητα, την πνευματική ανάπτυξη και το επίτευγμα των στόχων της ζωής μας. Αυτή η μεταμόρφωση μπορεί όχι μόνο να φέρει ειρήνη και χαρά στη ζωή μας, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλλει για ένα ειρηνικό, γεμάτο αγάπη κόσμο.

Ο σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να δώσει ένα μέσο με το οποίο μπορούμε να επαναταυτιστούμε  με την ψυχή (δηλαδή να συνειδητοποιήσουμε ότι ο νους και το σώμα είναι απλώς και μόνο τα εξωτερικά καλύμματα της ψυχής μέσω των οποίων μπορεί να ζει και να εργάζεται μέσα σαυτό το φυσικό κόσμο) και να ενδυναμώσουμε την ψυχή για να οδηγήσει τη ζωή μας.










ΡΑΤΖΙΝΤΕΡ ΣΙΝΓΚ
Το βιβλίο αυτό είναι ένας πρακτικός οδηγός Διαλογισμού με συγκεκριμένες απλές ασκήσεις που βοηθούν τον ενδιαφερόμενο να βαδίσει με ασφάλεια στο μονοπάτι του Διαλογισμού και να οδηγηθεί σταδιακά στην εσωτερική ειρήνη και την προσωπική πληρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου