Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ!!!

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ




Για να απομακρύνετε λεκέδες ιδρώτα από άσπρα ρούχα, διαλύστε λίγη μαγειρική σόδα σε 1 κουταλιά οξυζενέ και καθαρίστε τα λερωμένα σημεία. Έπειτα πλύντε κανονικά.

Έπεσε χυμός ή ένα κομμάτι φρούτου πάνω στο λινό τραπεζομάντιλο και το λέρωσε; Ρίξτε αμέσως πάνω στον λεκέ ζεστό νερό ή αλάτι και βάλτε το σημείο μέσα σε γάλα. Αφήστε το για λίγες ώρες και έπειτα πλύντε το κανονικά.


Έπιασε το φαγητό και κάηκε η κατσαρόλα ή το τηγάνι σας; Βάλτε το σκεύος να πάρει μία βράση με σοδόνερο. Αν πρόκειται για ταψί, βάλτε αρκετό σοδόνερο και αφήστε το ώσπου να μαλακώσει η καμένη κρούστα.




Έχετε καναπέ με ανοιχτόχρωμη ταπετσαρία; Αν κατά καιρούς τον βουρτσίζετε με ξυδόνερο, θα τον προστατεύσετε από τους λεκέδες.

Θέλετε να καθαρίσετε τα ασημικά σας; Τρίψτε τα ελαφρώς με λίγη ζάχαρη και στεγνό σφουγγαράκι. Στη συνέχεια ξεπλύντε τα και σκουπίστε τα καλά.

Το καυτό τηγάνι έκαψε το ξύλινο τραπέζι σας, αφήνοντας ένα άσχημο σημάδι; Ρίξτε πάνω φρέσκο χυμό κρεμμυδιού, αφήστε να δράσει για τουλάχιστον 12 ώρες και καθαρίστε το. Αν το σημάδι δεν έχει φύγει, επαναλάβετε τη διαδικασία. Μετά γυαλίστε την επιφάνεια με μία καλή κρέμα ή σπρέι για έπιπλα.

Βάλτε ένα πάνινο σακουλάκι με φλούδες λεμονιού στον κάδο του πλυντηρίου ρούχων, όταν έχετε να πλύνετε ασπρόρουχα. Έτσι θα έχετε ολόλευκο αποτέλεσμα, χάρη στα οξέα του λεμονιού που έχουν λευκαντική ιδιότητα.




Για να «φρεσκάρετε» τη λίμα των νυχιών, που δεν λιμάρει πια τόσο καλά, κολλήστε πάνω της ένα κομμάτι κολλητική ταινία ή σελοτέιπ, πιέστε το και βγάλτε το –θα απομακρύνει από την επιφάνεια την σκόνη από το τρίψιμο των νυχιών, με αποτέλεσμα να μπορείτε να την χρησιμοποιείτε ξανά χωρίς πρόβλημα.

Έχετε στο κομοδίνο σας ένα κλασικό ξυπνητήρι με δείκτες, αλλά ο ήχος «τικ-τακ» είναι πολύ δυνατός και σας ενοχλεί; Εξασφαλίστε ένα διαφανές βάζο με καπάκι που να χωρά το ρολόι, βάλτε το μέσα, καπακώστε και… ησυχάσατε έως τη στιγμή που θα ηχήσει για το ξύπνημα.

Αν έχετε μεγάλα χαρτόκουτα που θέλετε να ρίξετε στους κάδους ανακύκλωσης, βρέξτε τις γωνίες με λίγο νερό για να τα «σπάσετε» ευκολότερα.
Για να αφαιρέσετε ευκολότερα από το δέρμα ένα τραυμαπλάστ, αλείψτε την περιοχή με λίγο λάδι, αφήστε το για 2 λεπτά και τραβήξτε απαλά.




Αν το κέικ που φτιάχνετε μείνει στον φούρνο λίγο περισσότερο από όσο έπρεπε, με αποτέλεσμα να στεγνώσει πολύ, αλείψτε το όλο με γάλα και αφήστε το σε ζεστό φούρνο (δεν χρειάζεται να τον ανάψετε ξανά, αρκεί μία θερμοκρασία γύρω στους 50 βαθμούς).

Το κομμένο λεμόνι χαλάει γρήγορα. Αν όμως βάλετε την κομμένη επιφάνειά του σε ένα πιατάκι με ζάχαρη, μπορεί να διατηρηθεί φρέσκο και ζουμερό για 2 εβδομάδες!

Κρατάτε τους φελλούς από τα κρασιά που καταναλώνετε. Αν τους κόψετε σε λεπτές φέτες, μπορούν
να σας χρησιμεύσουν για να σταθεροποιήσετε μία καρέκλα ή ένα τραπέζι που «παίζει». Απλά θα πρέπει
να κολλήσετε μία ή περισσότερες φετούλες κάτω από τα πόδια του επίπλου. Επιπλέον, μπορείτε να τις κολλάτε στο πίσω μέρος των κάδρων, για να προστατεύετε τους τοίχους από τα σημάδια.


Για να μην βρίσκετε κάθε πρωί τα τζάμια του αυτοκινήτου σας εντελώς θαμπά από την υγρασία,
αφήστε από το βράδυ μέσα στο αυτοκίνητο ένα πάνινο σακουλάκι με αλάτι –εκείνο θα απορροφήσει
το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας!




Αν έχετε βερνίκια νυχιών που έχουν χάσει εντελώς τη ρευστότητά τους, ρίξτε στο μπουκαλάκι τους
λίγες σταγόνες ασετόν, για να τα επαναφέρετε στη «ζωή»


Για να καθαρίσετε τα «σκρατς» των παπουτσιών που δεν κλείνουν καλά εξαιτίας των σκουπιδιών
που έχουν μαζέψει (χνούδια, τρίχες κ.λπ.), απλά περάστε τα με μία λεπτή συρματόβουρτσα και θα γίνουν
πάλι σαν καινούργια.


Βαμβακερά ρούχα που έχουν λερωθεί με λάσπη πλένονται ως εξής: Ξεπλύνετε τον λεκέ πρώτα με κρύο νερό και έπειτα πλύντε το σε μία λεκάνη με νερό όπου έχετε προσθέσει αμμωνία. Ξεβγάλτε με άφθονο κρύο νερό και, αν χρειαστεί, πλύντε κανονικά στο πλυντήριο.

Αφαιρέστε έναν λεκέ από σάλτσα μουλιάζοντας το ρούχο σε διάλυμα ζεστού νερού και γλυκερίνης για τουλάχιστον μία ώρα. Πλύντε κανονικά



Λερώθηκε το φόρεμά σας με κραγιόν; Τρίψτε το σημείο με άσπρο οινόπνευμα και βρέξτε το με υγρό απορρυπαντικό. Στη συνέχεια, πλύντε στο χέρι, προσθέτοντας λίγες σταγόνες αμμωνία στο νερό. Ξεβγάλετε πολύ καλά κι αν χρειαστεί ξαναπλύντε.

Λίγη γλυκερίνη μπορεί να αφαιρέσει έναν επίμονο λεκέ από ένα ρούχο. Αφού το περάσετε πάνω από τον λεκέ, πλύντε το ρούχο με πράσινο σαπούνι και ζεστό νερό.
Η εποχή είναι κατάλληλη για δερμάτινα ή σουέτ ρούχα. Τι γίνεται όμως αν λερωθούν με λάδια; Δοκιμάστε να αφαιρέσετε τον λεκέ ρίχνοντας ταλκ και τρίβοντας απαλά με καθαρό πανί. Εναλλακτικά, φτιάξτε ένα μείγμα σαν πάστα από άσπρη κιμωλία και φωτιστικό οινόπνευμα, περάστε το σημείο, αφήστε να στεγνώσει και βουρτσίστε.
Για να αφαιρέσετε λεκέ από κόλλα πάνω στα ρούχα, τρίψτε με μπλε οινόπνευμα ή άσπρο ξύδι.



Για να σταματήσετε έναν πόντο που έφυγε στο καλσόν σας, ρίξτε λίγη λακ μαλλιών –φαίνεται λιγότερο από όσο το διαφανές βερνίκι νυχιών, που συνήθως χρησιμοποιείται.

Τυλίγετε τις ασημένιες πιατέλες και τους δίσκους σας με καθαρές κόλλες τσόχας, προτού τα αποθηκεύσετε σε συρτάρια και ντουλάπια –έτσι δεν θα μαυρίζουν και δεν θα αποκτούν γρατσουνιές.

Για να σταματήσετε έναν πόντο που έφυγε στο καλσόν σας, ρίξτε λίγη λακ μαλλιών –φαίνεται λιγότερο από όσο το διαφανές βερνίκι νυχιών, που συνήθως χρησιμοποιείται.\

Για να ανακουφίσετε τα πολύ κουρασμένα μάτια σας από όλη τη μέρα, προτού πέσετε για ύπνο το βράδυ, τρίψτε στην περιοχή γύρω τους λίγο άοσμο καστορέλαιο. Βάλτε λίγο και στις βλεφαρίδες σας, για να τις κάνετε αν γυαλίζουν. Προσέξτε, όμως, μην μπει καστορέλαιο μέσα στα μάτια σας!

Αν έχετε σκυλάκι και τις τελευταίες μέρες το βλέπετε να ξύνει περισσότερο από όσο συνήθως τα αφτιά του, ανακουφίστε το ως εξής: φτιάξτε ένα διάλυμα από 2 μέρη ξύδι και 1 μέρος νερό (π.χ. 6 κουταλιές ξύδι σε 3 κουταλιές νερό), βουτήξτε στο διάλυμα ένα καθαρό μαλακό ύφασμα και ταμπονάρετε όλη την επριοχή των αφτιών του κατοικιδίου σας. Προσοχή: μην το κάνετε σε ανοιχτή πληγή.


Αν σας αρέσει το κάμπινγκ, φροντίστε να έχετε μαζί σας 2 πλαστικούς κουβάδες. Κάντε τρύπες στον πάτο του ενός κουβά, κρεμάστε τον από ένα γερό κλαδί και ζητήστε από την παρέα σας να χρησιμοποιήσει τον δεύτερο κουβά για να γεμίσει με νερό τον πρώτο –έτσι θα κάνετε ένα γρήγορο ντους! Αν θέλετε χλιαρό νερό για το ντους, δεν έχετε παρά να βάψετε τον έναν κουβά μαύρο και να τον αφήσετε γεμάτο στον ήλιο για όλη τη μέρα!

Αν βρίσκεστε σε κάμπινγκ ή στην αυλή σας και χρειάζεστε επειγόντως σχοινί για να άπλωμα ρούχων, αλλά δεν έχετε, ελέγξτε μήπως έχετε μονωτική ταινία! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι ταινίας, στρίβοντάς το σε σχοινί και να απλώσετε εκεί 2-3 ρούχα.

Αν προετοιμάζεστε για κάποιο μακρινό πικ-νικ ή ταξίδι όπου πρόκειται να μεταφέρετε και τρόφιμα, προνοήστε να βάλετε στην κατάψυξη από την προηγούμενη μέρα 2-3 χάρτινες συσκευασίες από γάλα γεμάτες με νερό ή χυμό. Αυτές θα κρατήσουν τα τρόφιμα δροσερά όσο ταξιδεύετε, ενώ μόλις λιώσουν θα μπορείτε να πιείτε το νερό ή τον χυμό!



Αυτήν την εποχή μεγαλύτερο μέρος του δέρματος είναι εκτεθειμένο, άρα υπάρχει και μεγαλύτερη πιθανότητα για μικροατυχήματα. Αν, λοιπόν, ένα τσιρότο που βάλατε σε κάποια πληγή δεν φαίνεται να… θέλει να βγει, ζεστάνετέ το λίγο με το πιστολάκι μαλλιών. Έτσι θα ξεκολλήσει πολύ ευκολότερα!

Την επόμενη φορά που θα θέλετε να τρίψετε τυρί, λαδώστε πρώτα τον τρίφτη. Έτσι τα τρίμματα του τυριού δεν θα κολλούν στις τρύπες και ο τρίφτης θα καθαριστεί ευκολότερα.

Φτιάξτε ένα αρωματικό χώρου, αξιοποιώντας το μπουκαλάκι από το άρωμα που μόλις σας τελείωσε. Απλά ρίξτε στο μπουκάλι λίγο χονδρό αλάτι, αφήστε το ανοικτό και κουνάτε κάθε τόσο το δοχείο.

Για να δώσετε τη χαμένη λάμψη σε ανοξείδωτες επιφάνειες και σκεύη, διαλύστε λίγη μαγειρική σόδα ή baking powder σε νερό, βουτήξτε ένα πανί στην αραιή πάστα και αλείψτε τα σκεύη. Αφήστε περίπου 5 λεπτά να δράσει, ξεβγάλτε καλά και σκουπίστε.



Αν έχετε πολύ ξηρό δέρμα στα πόδια σας (π.χ. φτέρνες), φτιάξτε το εξής μείγμα: Κάντε σκόνη 5 ή 6 ασπιρίνες προσθέστε 1/2 κουταλάκι χυμό λεμονιού και 1/2 κουταλάκι νερό και ανακατέψτε. Απλώστε την πάστα στις περιοχές που θέλετε, τυλίξτε τα πόδια με μια ζεστή πετσέτα και έπειτα με μία πλαστική σακούλα. Αναπαυθείτε για τουλάχιστον 10 λεπτά, αφαιρέστε σακούλα και πετσέτα και τρίψτε τα σημεία που έχουν μαλακώσει, χρησιμοποιώντας μία ελαφρόπετρα.


Για να εξαφανίσετε τα σημάδια από ένα παλιό στρίφωμα σε κάποιο ρούχο, περάστε τη νοητή γραμμή με ένα ύφασμα βουτηγμένο σε λευκό ξύδι και έπειτα στεγνώστε με καθαρή πετσέτα. Αν χρειάζεται, επαναλάβετε.



Αν έχετε έντονες φακίδες ή αν στο δέρμα σας έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σημάδια γήρανσης (καφέ κηλίδες στα χέρια), μπορείτε να τα κάνετε να φαίνονται λιγότερο απλώνοντας συχνά στην περιοχή χυμό λεμονιού, αφήνοντάς τον για 15 λεπτά και ξεπλένοντας με καθαρό νερό.

Οι σκούπες είναι καλές για να απομακρύνετε σκόνη και τρίχες από το πάτωμα, αλλά πώς καθαρίζετε την ίδια την σκούπα από την σκόνη; Πάρτε μία χάρτινη σακούλα και βάλτε μέσα το «κεφάλι» της σκούπας. Στερεώστε την τσάντα με ένα λαστιχάκι ή σπάγκο και τινάξτε αρκετές φορές την σκούπα δυνατά, πάνω-κάτω και αριστερά-δεξιά. Έπειτα, ακουμπήστε την στο πλάι και αφήστε τη για λίγα λεπτά, ώστε να καθίσει η σκόνη μέσα στη σακούλα. Τέλος, βγάλτε προσεκτικά την σκούπα από τη σακούλα, κρατώντας σκόνη και σκουπιδάκια εκεί μέσα.

Ρίξατε πολύ αλάτι στη σούπα ή το βραστό σας κατά το μαγείρεμα; Κόψτε μικρά μπαστουνάκια μήλου ή ωμής πατάτας και ρίξτε τα στην κατσαρόλα. Αφήστε το φαγητό να βράσει για άλλα 10 λεπτά και αφαιρέστε τα μπαστουνάκια –θα έχουν απορροφήσει πολύ από το περίσσιο αλάτι.

Αν, εκτός από τους τοίχους, βάψατε και τα μαλλιά σας με μπογιά, πάρτε ένα βαμβακερό ύφασμα, βουτήξτε το σε ελαιόλαδο και τρίψτε απαλά τα μαλλιά σας. Έπειτα λουστείτε κανονικά.

Για να μην ξεφτίσουν οι κομμένες υφασμάτινες κορδέλες σε ένα δώρο που τυλίξατε ή σε κάποιο ρούχο σας, περάστε την άκρη τους με διάφανο βερνίκι νυχιών.

Για να καθαρίσετε μία μαρμάρινη επιφάνεια, πάρτε ένα νωπό μαλακό πανί και βουτήξτε το σε σκόνη κιμωλίας. Τρίψτε το μάρμαρο, έπειτα ξεπλύνετε με αρκετό νερό και στεγνώστε καλά.

Έχετε έναν δυνατό μαγνήτη στο ντουλάπι με τα εργαλεία ή τα σύνεργα ραπτικής. Την επόμενη φορά που θα χυθούν στο πάτωμα πολλά καρφάκια ή καρφίτσες, θα γλιτώσετε πολλή ώρα έχοντας τον μαγνήτη ως βοηθό στο μάζεμά τους!



Αν κάνατε πρόσφατα σέρβις στη ραπτομηχανή σας και ανησυχείτε μήπως βγάλει λάδι, καθώς θα την χρησιμοποιήσετε ξανά, κάντε πρώτα μερικές ραφές σε χαρτί κουζίνας, προτού βάλετε κάποιο ύφασμα.

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε γυάλινα ή άλλα εύθραυστα πιάτα όταν μετακομίζετε ή όταν τα στοιβάζετε μέσα σε ένα ντουλάπι; Απλά βάλτε ανάμεσά τους χάρτινα πιάτα!

Για να διατηρηθούν περισσότερο καιρό οι σπιτικές μαρμελάδες σας, βρέξτε με λικέρ το εσωτερικό των βάζων όπου θα τις αποθηκεύσετε.
Περίσσεψε κόκκινη σάλτσα (με ή χωρίς κιμά) από τα μακαρόνια; Χρησιμοποιήστε τη για να φτιάξετε μία νοστιμότατη σπιτική πίτσα.

Αν βράσατε λαχανικά, αλλά ρίξατε πολύ αλάτι, μπορείτε να τα σερβίρετε εναλλακτικά ως πουρέ, αφού τα πολτοποιήσετε και συμπληρώσετε λίγο γάλα.
Για να καθαρίσετε κοσμήματα με ξύλινα μέρη, πρέπει να τα περάσετε με ένα νωπό πολύ μαλακό ύφασμα (π.χ. σαμουά), να τα γυαλίσετε με λίγο ελαιόλαδο, τρίβοντας καλά, και να τα σκουπίσετε πάλι με μαλακό πανί.



Μπορείτε να αφαιρέσετε λεκέδες από στυλό διαρκείας αν πρώτα τους ψεκάσετε με αρκετή λακ μαλλιών και έπειτα τους σκουπίσετε.

Για να απομακρύνετε τυχόν δυσάρεστες οσμές από ένα στρώμα, ρίξτε σε όλη την επιφάνειά του μαγειρική σόδα, αφήστε τη για 24 ώρες και έπειτα καθαρίστε με την ηλεκτρική σκούπα;

Ξέρετε τι μπορείτε να καθαρίσετε με μία ωμή πατάτα; Την επιφάνεια ενός καθρέφτη (τρίβετε καλά και μετά ξεπλένετε με νερό), αλλά και τις μεταλλικές βρύσες σε μπάνιο και κουζίνα (τρίβετε με το εσωτερικό μιας φλούδας, αφήνετε να στεγνώσει το άμυλο πάνω τους και μετά γυαλίζετε με στεγνό πανί).
Βάλτε στο πλυντήριο των πιάτων, στη θήκη για τα μαχαιροπίρουνα, μερικές φέτες φρεσκοκομμένου λεμονιού –θα χαρίσει στα πιάτα που θα πλυθούν φυσική φρεσκάδα και άρωμα.

Για να αφαιρέσετε σημάδια από κραγιόν από ποτήρια και κούπες, τρίψτε τα πρώτα με αλάτι και έπειτα πλύντε τα κανονικά.
Βράσατε αβγά; Μην πετάξετε το νερό. Αφήστε το να κρυώσει και ποτίστε με αυτό τα φυτά σας. Το συγκεκριμένο νερό περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Ένα κουταλάκι ξύδι στο νερό του βάζου (για 500 ml) που έχετε τα φρέσκα λουλούδια σας θα τα βοηθήσει να διατηρηθούν ζωντανά για περισσότερες μέρες.

Θέλετε να φαίνεστε πιο λεπτή σε χρόνο ρεκόρ; Δοκιμάστε ένα μπάνιο με θαλασσινό αλάτι (περίπου 700 γρ. για μία κανονική μπανιέρα), το οποίο θα μειώσει προσωρινά την κατακράτηση υγρών και την περιφέρεια της κοιλιάς. Ωστόσο, μην παραμείνετε στο αλατόνερο περισσότερο από 15 λεπτά.


Κρατάτε τους φελλούς από τα κρασιά που καταναλώνετε. Αν τους κόψετε σε λεπτές φέτες, μπορούν να σας χρησιμεύσουν για να σταθεροποιήσετε μία καρέκλα ή ένα τραπέζι που «παίζει». Απλά θα πρέπει να κολλήσετε μία ή περισσότερες φετούλες κάτω από τα πόδια του επίπλου. Επιπλέον, μπορείτε να τις κολλάτε στο πίσω μέρος των κάδρων, για να προστατεύετε τους τοίχους από τα σημάδια.

Για να διατηρήσετε ζεστά για αρκετή ώρα τα αβγά που μόλις βράσατε, βάλτε τα μέσα στο γάντι του φούρνου.

Όταν περιποιείστε και κλαδεύετε στον κήπο φυτά με αγκάθια, μπορεί να σας βοηθήσει μία λαβίδα σαν αυτές που χρησιμοποιούμε στη σχάρα.
Τα τηγανητά αβγά δεν κολλάνε στο τηγάνι αν ρίξετε στο καυτό λάδι λίγο αλεύρι προτού ρίξετε τα αβγά.

Τα φρέσκα φρούτα δεν χαλάνε τόσο γρήγορα αν βάλετε ανάμεσά τους μερικές σκελίδες σκόρδο.

Για να γυαλίσετε τα ασημένια μαχαιροπίρουνα βάλτε σε ένα βαμβάκι ή σε μαλακό πανί λίγη οδοντόκρεμα και τρίψτε τα μαχαιροπίρουνα. Έπειτα ξεπλύντε τα με ζεστό νερό και στεγνώστε τα πάλι με στεγνό μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδια.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου