Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ




Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς πως εκτός από τις πολλές και συχνά περίπλοκες πληροφορίες σχετικά με τα διατροφικά ζητήματα, οι γενικοί κανόνες για σωστό, ισορροπημένο, υγιεινό διαιτολόγιο, είναι ξεκάθαροι και απλοί. Έτσι δε χρειάζεται παρά ν’ ακολουθεί τους παρακάτω τρεις χρυσούς κανόνες της διατροφής.

Ισορροπία
Ισορροπία σημαίνει ότι η διατροφή περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά στις σωστές αναλογίες.
Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να καλύπτουν το 50-55% περίπου, οι πρωτεΐνες το 15-20% και τα λιπίδια 30% περίπου της καθημερινώς προσλαμβανόμενης ενέργειας. Για παράδειγμα αν κάποιο άτομο χρειάζεται 2000 θερμίδες ημερησίως, οι 1000-1200 θερμίδες θα πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες, οι 200-400 από πρωτεΐνες και οι 600 από λιπίδια.

Ποικιλία
Ποικιλία σημαίνει ότι η διατροφή περιλαμβάνει είδη από όλες τις ομάδες τροφίμων. Η ύπαρξή της μειώνει τις πιθανότητες να παρατηρηθούν ελλείψεις σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.

Μέτρο
Μέτρο σημαίνει ότι δεν υπερβάλει στην κατανάλωση κάποιου συγκεκριμένου τροφίμου, είτε αυτό συνεπάγεται υπερκατανάλωση, είτε ελλιπή πρόσληψη. Επομένως δε χρειάζεται να γίνεται υπερκατανάλωση σε τρόφιμα από συγκεκριμένες ομάδες τροφών, εφόσον όλες οι ομάδες παρέχουν συστατικά απαραίτητα στον οργανισμό.
Οι τροφές διακρίνονται σε ομάδες ανάλογα με τα διατροφικά συστατικά που περιέχουν. Αυτές είναι:

  • Δημητριακά
  • Φρούτα & λαχανικά
  • Όσπρια
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Ξηροί καρποί & σπόροι
  • Νερό και μη οινοπνευματώδη ποτά
  • Έλαια 

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ



  1. Ο άνθρωπος πρέπει να τρώει λίγο. Η πολυφαγία σκοτώνει. Καθετί το περιττό στον οργανισμό προκαλεί ολέθριες ζυμώσεις, αποσυνθέσεις, τοξινώσεις & ασθένειες. Χίλιες φορές περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από πολυφαγία, παρά από ασιτία.
  2. Καλό θα ήταν να τρώει κανείς περισσότερες ωμές, φυσικές τροφές, γιατί αυτές περιέχουν τα πολύτιμα οργανικά άλατα & τις ζωτικότατες βιταμίνες.
  3. Καλό θα ήταν να τρώει κανείς όσο το δυνατόν λιγότερα είδη τροφής σε κάθε γεύμα. Τα γαστρικά υγρά κουράζονται από πολύπλοκους & κακούς συνδυασμούς, που προκαλούν δυσπεψία & τοξίνωση του οργανισμού
  4. Για να έχει κανείς καλή υγεία, καλό θα ήταν τα φρούτα & τα λαχανικά να αποτελούν τα ¾ της όλης τροφής του.
  5. Είναι απαραίτητο να μασάει κανείς καλά την τροφή του. Τροφή που δεν έχει μασηθεί & ενωθεί εντελώς   με το σίελο, προκαλεί δυσπεψία & προβλήματα υγείας.
  6. Καλό θα ήταν να μην τρώει κανείς χωρίς όρεξη, ή με κακή διάθεση, ή νευριασμένος, ή κουρασμένος, γιατί αυτοδηλητηριάζεται.
  7. Δεν πρέπει να πίνει κανείς νερό στη διάρκεια του γεύματος, αλλά 1-2 ώρες αργότερα. Το νερό αραιώνει τα πεπτικά υγρά, προκαλεί δυσπεψία & επειδή φεύγει γρήγορα από το στομάχι, παρασύρει όλες τις αχώνευτες τροφές στο έντερο.
  8. Δεν πρέπει να πίνει κανείς διεγερτικά ποτά, τα οποία με τον καιρό καταστρέφουν το νευρικό σύστημα & την καρδιά
  9.   Καλό θα ήταν τα φρέσκα φρούτα να μην τρώγονται μετά το γεύμα σαν επιδόρπιο, αλλά μόνα τους σε ξεχωριστό γεύμα, κυρίως μάλιστα στο πρόγευμα & συχνά & στο δείπνο. Τότε μόνο είναι απόλυτα ευεργετικά.
  10. Να αποφεύγονται οι “ψυχικές” τοξίνες: θυμός, φθόνος, μίσος, ανησυχία, κι όλα τα ανάλογα κακά συναισθήματα που δηλητηριάζουν κυριολεκτικά το αίμα & τη ζωή.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου